Zonnepanelen kopen waarop letten

Steeds meer mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Eén van de manieren waarop mensen dit doen is door zonnepanelen te kopen. Veel beginners weten niet waar ze op moeten letten bij hun aankoop en wat er bij komt kijken. In dit artikel hebben we de belangrijkste info voor je op een rijtje gezet. Lees dit even goed door als je niet voor verrassingen wilt komen te staan!

Waarom zonnepanelen kopen

Voordat we ingaan op de vraag waar je op moet letten bij het kopen van zonnepanelen is het handig om even in te gaan op de redenen waarom ook jij zonnepanelen zou moeten kopen. Zonnepanelen brengen namelijk veel voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van goede zonnepanelen zijn de volgende:

waarom zonnepanelen kopen

Je kunt duurzame energie opwekken
Het grootste van zonne-energie is natuurlijk dat het een groene energiebron is die je koolstofvoetafdruk kan verkleinen. Er is niets aan zonne-energie dat van slechte invloed is op het milieu of het klimaat. Bij zonne-energie komen er bijvoorbeeld geen broeikasgassen vrij. Behalve dat er schoon water nodig is om het te laten werken, worden er geen andere bronnen gebruikt. Dit maakt het een volledig veilige en milieuvriendelijke manier om energie op te wekken. Duurzamer leven is hierdoor voor iedereen mogelijk.

Je kunt geld besparen op je stroomkosten
Traditionele elektriciteit werkt nog altijd op fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardgas. Die zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar het zijn ook schaarse bronnen die op een gegeven moment op zullen raken. Dit zorgt voor een volatiele markt, waarin energieprijzen gedurende de dag veranderen. Zonne-energie vergroot je onafhankelijkheid op het gebied van elektriciteit. Zodra je zonnepanelen op je dak heeft, bent je technisch gezien in staat om niet meer gebonden te zijn aan de extreem hoge prijzen van andere energiebronnen.

Je verliest minder elektriciteit
Als laatste is het ook nog eens zo dat je met zonnepanelen in staat bent om het verlies van elektriciteit aanzienlijk te verminderen. Elektriciteit moet via uitgebreide netwerken worden getransporteerd van grote elektriciteitscentrales naar de eindgebruiker. Transmissies over lange afstanden gaan gepaard met energieverliezen. Dit is bij de zonnepanelen veel minder het geval. Zonne-energie op het dak is namelijk in staat om de efficiëntie van elektriciteit te verhogen. Dit wordt natuurlijk mogelijk gemaakt door de zeer korte afstand. Je energie wordt hierdoor beter gebruikt waardoor je meer controle hebt over je totale energieverbruik.

Waar op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Hoewel het kopen van zonnepanelen vrij voor de hand liggend lijkt is het van belang om voldoende onderzoek te doen naar de zonnepanelen die je koopt. Bij het verrichten van het onderzoek is het van belang om verschillende factoren mee te nemen. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor het kopen van zonnepanelen onder elkaar gezet.

De certificering van de zonnepanelen
Denk als eerste aan de certificering van de zonnepanelen die je op het oog hebt. Dit geldt voor alle aankopen van zonnepanelen, maar met name voor de zonnepanelen die in aanmerking komen voor een subsidie. De certificering op zonnepanelen geeft aan welk type testen ze hebben ondergaan. Zo bevestigt TUV IEC 61215 dat de zonnepanelen door een onafhankelijk laboratorium zijn getest en aan de geadverteerde specificaties hebben voldaan. Andere certificatietypes zijn vaak beoordeeld door het bedrijf zelf.

De soort zonnepanelen (blauw of zwart)
Vervolgens is het van belang om na te denken over de vraag of je zogeheten zwarte of blauwe panelen wil bestellen. Vroeger was het zo dat als je weinig ruimte op het dak had je efficiënte (dure) mono-kristallijne zonnepanelen nodig had. Deze zonnepanelen worden ook wel zwarte zonnepanelen genoemd. Dit is snel aan het veranderen door de vooruitgang in polykristallijne paneeltechnologie en sommige dunne-film technologieën. Deze zonnepanelen worden juist blauwe zonnepanelen genoemd. Beide soorten zonnepanelen kennen zo hun voor- en nadelen. Het belangrijkste is om de grootte van de panelen af te wegen tegen de opbrengst.

De efficiëntie van de omvormer
Eveneens een belangrijke factor. De omvormer is het kastje tussen de panelen en je apparaten dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom, geschikt voor binnenshuis gebruik. Niet alle omvormers zijn gelijk en dat vertaalt zich in de terugverdientijd. Informeer je daarom over de efficiëntie van de omvormer vóór je je zonnepanelen aanschaft.

zonnepanelen kopen waarop letten

Hoeveel zonnepanelen moet ik kopen?

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen dan denk je na de over de totale kosten. Het hangt er namelijk volledig vanaf hoeveel energie je verbruikt en hoeveel je wilt besparen op jaarbasis. De formule die gebruikt wordt voor het berekenen van de hoeveelheid panelen is als volgt: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / vermogen van 1 paneel in wattpiek (Wp).

We hebben hieronder een overzichtje gezet met de vraag hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. We zijn in het onderstaande overzicht uitgegaan van de normale zonnepanelen die een rendement van 250 kWh op jaarbasis weten te genereren. Kies je voor zonnepanelen met een hogere of juist een lagere opbrengst dan kunnen de aantallen iets afwijken.

Huishouden aantal personen Gemiddeld verbruik per jaar Aantal zonnepanelen
2420 kWh per jaar 10
2920 kWh per jaar 12
3420 kWh per jaar 14
3920 kWh per jaar 16

Monokristallijn vs. Polykristallijn – wanneer welke kopen?

Er bestaat een verschil tussen de monokristallijn en polykristallijn panelen. De monokristallijn staat bekend om het feit dat het uniforme kristallen bevat. Deze kristallen zijn gemaakt van zuivere siliciumkristalstaven. De zuivere kristallen geven de panelen een hoger rendement omdat er geen verspilde ruimte meer bestaat tussen de kristallen. Door de uniforme aard van de panelen zijn alle kristallen in dezelfde richting gericht. Dit betekent dat het licht niet in verschillende hoeken kan worden geabsorbeerd. Als ze in de juiste richting worden geplaatst, kunnen ze bij sterk zonlicht enorme hoeveelheden zonne-energie absorberen.

Het tweede materiaal is polykristallijn. Dit materiaal heeft een kristallijne constructie die wordt gegoten en gezuiverd om een zuiver kristalpaneel te vormen. Ze zijn minder efficiënt dan monokristallijn en minder duur. Door hun slecht uitgelijnde structuur absorberen ze meer licht uit verschillende hoeken. Dit maakt ze het voordeligst in omstandigheden met weinig licht of op daken die wat minder in het directe zonlicht liggen. Deze panelen hebben een langere levensduur en werken het best bij doffer weer. Dit maakt ze een verstandige keuze voor het bewolkte weer in Nederland.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op mijn dak?

In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het helaas niet mogelijk om zonnepanelen op ieder dak te plaatsen. Het hangt namelijk volledig af van de vraag of jouw dak wel geschikt is voor een dergelijke constructie. Om te bepalen of er zonnepanelen bij jou op het dak kunnen worden geplaatst zal er worden gekeken naar verschillende factoren. Deze factoren zijn voor het gemak hieronder weer even uiteengezet:

De hellingshoek – de hellingshoek is ook wel aan te merken als de hoek waarin de zonnepanelen op het dak worden geplaatst. Het spreekt voor zich dat de hellingshoek bij de schuine daken aanzienlijk hoger ligt dan bij de platte daken. Een te steil of een te platte hoek kan ervoor zorgen dat het rendement van de zonnepanelen nadelig wordt beïnvloed. Voor een optimaal rendement is het van belang dat de hellingshoek tussen de 3 en 40 graden ligt.

De richting – naast de hoek van de zonnepanelen is het ook van belang om te kijken naar de richting van de panelen. Heb je een dak wat gericht os op het noorden dan zal je nagenoeg geen rendement kunnen ophalen met de zonnepanelen. Daken met een volledig dak op het zuiden halen het meeste op. Heb je een dak op het Oosten of Westen dan is het alsnog mogelijk om rendement te boeken, ondanks dat heet iets lager is.

De schaduw – kies je ervoor om zonnepanelen te kopen dan is het van belang dat jouw dak geen last heeft van schaduw. Een grote hoeveelheid schaduw heeft namelijk een nadelige invloed op de uiteindelijke opbrengst van de zonnepanelen. Een gebouw of boom in de buurt zorgt voor schaduw en dus voor een lager rendement. Je kunt de invloed van schaduw beperken door te kiezen voor de zonnepanelen van de merken SMA of Solar Edge.

De dakconstructie – als laatste is het van belang om te kijken naar de dakconstructie zelf. Sommige oude daken hebben een te zwakke dakconstructie om veel zonnepanelen op te kunnen vangen. Dit is met name bij de mensen die bijvoorbeeld zonnepanelen willen laten plaatsen op de schuur. Om inzicht te krijgen in de dakconstructie is het handig om een expert langs te laten komen. Middels een korte keuring kan deze bekijken of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van de zonnepanelen.

Tip – kijk goed naar de garantie
Als tip geven wij iedereen mee om even goed te kijken naar de garantie die van toepassing is op een bepaald soort zonnepaneel. De algemene vuistregel is dat de lengte van een garantie aangeeft hoeveel vertrouwen de fabrikant in zijn product heeft. Dit houdt in dat een kortere garantie vaak betekent dat je een goedkoper en kwalitatief minder goed product op het oog hebt. Als je zonnepanelen koopt moet je zeker weten wat je garantie inhoudt. Laat je niet misleiden door de misleidende “prestatiegarantie” nu dit anders is dan de “paneelgarantie”. De paneelgarantie is vaak maar 10 jaar terwijl de prestatiegarantie wel 25 jaar kan zijn.

zonnepanelen prijzen zonne energie
zonnepanelen prijzen zonne energie

Vrijblijvend Gratis tot 3 Zonnepanelen Offertes

Neem 1 minuut om geld te besparen op je zonnepanelen. Ontvang net als 1732 anderen gratis en vrijblijvend tot wel 3 prijsaanbiedingen.

Conclusie

Als het goed is heb je door het bovenstaande een beter beeld gekregen over het kopen van goede zonnepanelen. Dankzij zonnepanelen kan je verduurzamen en tegelijk veel geld besparen. Dit maakt het één van de beste investeringen om te maken in jouw woning. Mocht je nog meer te weten willen komen over het gebruik of de aanschaf van zonnepanelen dan vind je hier op de site alles wat je moet weten!