Kosten van zonnepanelen

Je overweegt zonnepanelen en wil weten wat dat je kost? Kort antwoord: steeds minder! Maar omdat wij ook zien dat de kosten voor zonnepanelen vaak erg onduidelijk zijn hebben we in dit artikel alle benodigd info op een rij gezet.

kosten van zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen – prijs per systeem

De belangrijkste vraag van aspirant zonnepanelenkopers: wat kost het? Een simpele vraag met een minder eenvoudig antwoord. De totaalprijs van jouw zonnepanelen hangt van je situatie af. Een tweepersoons huishouden zal al snel 3400 kilo Wattuur per jaar aan energie verbruiken. Een verbruik dat een zonnepanelensysteem van tenminste 4000 Wattpiek vereist.
Het makkelijkste is om er een voorbeeld bij te halen: stel dat je ervoor kiest om een zonnepanelen systeem met 10 panelen te kopen voor op het dak. Als je kiest voor een systeem met een totaal vermogen van 2500 Wattpiek dan ben je gemiddeld zo’n 4700 euro kwijt. Voor deze prijs krijg je ook gelijk de omvormer en de installatie van de zonnepanelen. Hou er wel rekening mee dat de kosten voor de zonnepanelen altijd afhankelijk zijn van de grootte van het huishouden. De gemiddelde kosten vind je hieronder terug:

Huishouden personen Gemiddeld verbruik p/jaar Aantal panelen Gemiddelde prijs totaal Gemiddelde besparing
2300 kWh 10 €4700 €827
3400 kWh 16 €7600 €1132
4100 kWh 20 €9100 €1338
4600 kWh 22 €10.200 €1455

Andere factoren die van belang zijn voor de prijs

Naast het feit dat het totale verbruik een rol speelt bij de kosten voor de zonnepanelen zijn ook andere factoren van belang. Deze factoren zijn per persoon verschillend en zorgen voor een prijs op maat. Hieronder vind je de belangrijkste factoren op een rijtje:

factoren kosten zonnepanelen

Het merk wat je koopt – een van de belangrijkste factoren die ook van invloed is op de prijs van de zonnepanelen is het merk wat je op het oog hebt voor je aankoop. Sommige merken staan bekend om het feit dat zij een mindere opbrengst teweeg brengen dan andere merken. Merken die met name bekend staan om hun hoge opbrengst zijn EMS en Solar Edge. Dit maakt het een verstandige keuze voor commerciële doeleinden. Kies je voor de bekendere merken dan ben je niet alleen voorzien van een hogere opbrengst, maar ook van betere voorwaarden voor de garantie.

Het soort dak – ook speelt het dak wat je hebt een grote rol bij het bepalen van de prijs. Heb je een plat dak dan ben je het meeste kwijt. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak liggen tussen de 10 en 50 euro per zonnepaneel. De helende daken zijn daarentegen een stuk goedkoper om te laten plaatsen. Dit heeft te maken met het feit dat er minder kosten verbonden zijn aan de montage.

De subsidies – zoals je wellicht wel weet is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor het plaatsen van nieuwe zonnepanelen. Belangrijk om op te merken is dat deze subsidies niet in iedere gemeente beschikbaar zijn. Vaak is het zo dat je bij een subsidie al snel een bedrag tussen de 2000 en 3000 euro kunt krijgen voor de verduurzaming van het pand. Meer info over de subsidies kan op de website van jouw gemeente worden gevonden.

Het aantal wattpiek – als laatste is het zo dat de totale hoeveelheid wattpiek van invloed is op de prijs. De zonnepanelen die zijn voorzien van een hogere wattpiek zijn duurder dan modellen die een lage wattpiek hebben. In sommige gevallen is het noodzakelijk om te kiezen voor de zonnepanelen met een hoge wattpiek. Dit hangt af van het energieverbruik van jouw woning. Als je geringe ruimte hebt dan zijn de modellen met een hoge wattpiek de enige manier waarop je voldoende stroom op kunt wekken.

Tip – vraag meerdere offertes aan

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen dan is het geen verkeerd idee om hiervoor meerdere offertes aan te vragen. Zoals we al hebben laten zien zijn er veel factoren van invloed op de totale prijs die je kwijt bent voor de zonnepanelen. Dit is de reden dat het verstandig is om een offerte op maat aan te vragen. Dit laat je in een oogopslag te zien welke kosten er verbonden zitten aan zonnepanelen.

zonnepanelen prijzen zonne energie
zonnepanelen prijzen zonne energie

Vrijblijvend Gratis tot 3 Zonnepanelen Offertes

Neem 1 minuut om geld te besparen op je zonnepanelen. Ontvang net als 1732 anderen gratis en vrijblijvend tot wel 3 prijsaanbiedingen.

Los van het feit dat je weet dat je een eerlijke prijs krijgt is het ook nog eens zo dat het aanvragen van een offerte je flink wat geld kan laten besparen. Door meerdere offertes aan te vragen is het mogelijk om tot wel 40% te besparen op de totale aanschaf. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die concurreren door geen kosten voor de plaatsing in rekening te brengen. Hierdoor kom je altijd uit bij de laagst mogelijke prijs.